сряда, 28 октомври 2015 г.

С премиера на спектакъла „Чайка“ откриват нов театър в София

Анна Андреева

Вчера беше открита най-новата театрална сцена в столицата. Зала 2 на Националния дворец на културата се превърна в най-новия дом на театралното изкуство – театър „Азарян“.

Началото бе дадено с прекрасната пиеса „Чайка“ от А.П.Чехов, поставена под разчупения поглед на един от най-добрите театрални режисьори у нас – Явор Гърдев. В ролите се превъплатиха едни от най-ярките звезди на българската сцена – Снежина Петрова, Владимир Пенев, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Светлана Янчева, Христо Петков,  Николай Урумов, а в ролята на Нина Заречная е младата и много талантлива Елена Телбис.
Неслучаен е и изборът на тази пиеса за откриване на новото театрално пространство. „Чайка“ е  един от последните спектакли на Крикор Азарян. С „Чайка” режисьорът Явор Гърдев дебютира в света на Антон Павлович Чехов и успява да го пречупи през един съвременен поглед, да използва максимално пространството на амфитеатралната зала и превърне публиката в част от представлението.
Идеята на театър „Азарян“ е да дава пространство за изява на млади творци, които с нестандартните си идеи чертаят новите тенденции в изкуството. Най-изявените български режисьори също ще имат възможност да реализират своите постановки. Една от основните амбции на театъра е да бъдат възстановени и емблематични пиеси в българската драматургия. „Това е визия, че подобни пространства трябва не само да се появяват, да се множат и хората на изкуството да имат места, където да реализират себе си и своите представи за света“, сподели директорът на НДК Мирослав Боршош.
Интересна идея е външният облик на театъра  – фоайето е украсено със стотици чифтове обувки. Сред тях могат да се видят и обувките на известни български актьори и режисьори като Коста Цонев, Апостол Карамитев, Георги Калоянчев и много други. Нестандартната идея е на художника Никола Тороманов.

На сцената на театър „Азарян“ до края на годната ще се появи и второ представление – „Бягство“ с режисьор Веселка Кунчева.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар