Щипка подправка за разкош

Само мисълта за подобна храна може да те остави гладен или готов да се откажеш от здравословното ядене. Това обаче съвсем не е необходимо. Помислете си за италианската кухня и богатите и вкусове и аромати и го съпоставете с факта, че сред европейските народи италианците са най-малко засегнати от затлъстяване. Франция се слави с искрената си любов към деликатесите и откри гурме културата за Света, а в статистиката са на едно от последните места по брой на хора с наднормено тегло.
Повечето национални кухни са пример за правилно съчетаване на храни и богатство на вкусове. Причината за наднорменото тегло е че забравихме да им се наслаждаваме. Хапваме на крак, по възможност полуфабрикати и пропускаме изцяло удоволствието от хранененето. Не се наслаждаваме на вкусовете, защото нямаме време да приготвим храната така, както помним, че са я приготвятли майките и бабите ни. Заместихме „ястията” с предястия и сандвичи, направени в микровълновата печка. Забравихме това, което е събирало хората около масата и което днес изглежда като чревоугодничество – домашно приготвения обяд или вечеря, гарниран с приятни разговори. Който се оказва, че е бил и здравословен. Да се върнем назад и да си спомним с какво се ядеше патладжана? Към доматите не добавяхме ли босилек или щипка захар за разкош и вино към месото за опиянение от аромата?
Книгата със записаните на ръка стари рецепти не е демоде, там са описани кой продукт с кой се съчетава, имаме наръчник за правилно съотношение на мазнини, въглехидрати и белтъчини. На всичко отгоре с много подправки и вкус, от който „да си оближеш пръстите“.
Културата на хранене, изградена при различните народи чрез националните кухни, е съчетание от правилно хранене, честота на храненето и начин на комбиниране на ястията с подходящи напитки. Не случайно в Италия ястията се приемат с вино, включително на обяд. За нашите ширини силната ракия е подходяща за малко по-тежката ни национална кухня. Това разбира се, не трябва да ни служи като оправдание за прекаляване. Именно затова говорим за „култура на хранене“, която включва съчетаването на вкусове и хранителни вещества, но е и част от една цялостна култура на живот. Тя показва отношението ни към самите себе си, както и към близките ни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар