събота, 1 юни 2013 г.

MEDIAMIXX - Influencing the Influencers

Международният форум MEDIAMIXX за деветнадесети пореден път през юни събира заедно представители на медии, доставчици и създатели на телевизионно съдържание, PR специалисти и медийни експерти. През 2013г. фокусът на фестивала е върху конгресната част и българските телевизионни сериали. 
Сериалите безспорно са едни от най-интересните родни ТВ продукции, което засилва интереса към Златната Корона – отличия за най-добрите български ТВ сериали. Освен тях Mediamixx ще връчи ежегодните почетни награди Smart Investor Award – Умна инвестиция в медийния бизнес, Cross Culture Award – за принос в развитието на международните комуникации и бизнеса между държавите, награда на домакините Курорт Албена и „Златен чадър“ - награда за цялостен приност за развитие на медийния бизнес в региона. 
През 2008г. като резултат от международните професионални срещи и презентации на форума, се стига до създаването на платформата Mediamixx Конгрес. Тя концентрира интересите на всички, свързани с медийния бизнес. Конгресът покрива широк спектър от теми, важни за българската медийна действителност. 
След изключително дискутираното издание на MediaMixx 2012, посветено на медийната свобода, тази година конгреса логично е обединен около свободата на словото в динамично променящите се условия. Цифровизацията, която се случва в момента в България, от една страна и промяната в капитала на медиите – от друга, водят неизбежно до промяна на бизнес моделите, по които функционират медиите. Конгресната част на форума стартира с дискусионни панели за капитала и свободата на словото, консолидация на медиите и крос медия и промените в резултат на цифровизацията. Участници в дискусиите са Иван Бедров, Радосвет Радев, Асен Генов, Мартин Захариев, Любен Дилов; Веселин Божков - председател на КРС, Димитър Радев, Константин Вълков, Красен Кралев, Христо Христов и други медийни експерти, журналисти и представители на ТV оператори. 
Промяната в капитала на медиите е толкова значима за съществуването и свободата им, че е тема и на международния Глобален медиен форум 2013 на Deutsche Welle „Бъдеще на растежа – икономически ценности и медиа“, който ще се проведе от 17 до 19 юни в Бон, Германия. На него ще бъде разглеждано и влиянието на хората върху обществените процеси и медиите и по-специално на движението „Окупирай“, Форумът ще бъде открит от Ноам Чомски, считан за „интелектуалния баща“ на „Окупирай“. 
Най-съществено влияние медиите (които са феномена, повлияващ общественото мнение), търпят от своите читатели-зрители-слушатели. И ако медиите са създадени и призвани да информират и формират или променят определена позиция на обществото, то със същата сила днес обществото променя тях. 
Социалните медии, движението Окупирай, нарастващата значимост на лидерите на мнение и „влиящите”, промениха както обществения, така и медийния пейзаж. „Влияещите” – медиите, вече са „повлияни”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар