Щипка подправка за разкош
В масовата представа за здравословно хранене се е настанил образа на сурови зеленчуци, нискокалорични и обезмаслени продукти, малко количество пилешко месо и отвреме навреме риба. И разбира се, всичко това без никакви подправки, може би малко сол.
Само мисълта за подобна храна може да те остави гладен или готов да се откажеш от здравословното ядене. Това обаче съвсем не е необходимо. Помислете си за италианската кухня и богатите и вкусове и аромати и го съпоставете с факта, че сред европейските народи италианците са най-малко засегнати от затлъстяване. Франция се слави с искрената си любов към деликатесите и откри гурме културата за Света, а в статистиката са на едно от последните места по брой на хора с наднормено тегло.
Повечето национални кухни са пример за правилно съчетаване на храни и богатство на вкусове. Причината за наднорменото тегло е че забравихме да им се наслаждаваме. Хапваме на крак, по възможност полуфабрикати и пропускаме изцяло удоволствието от храненето. Не се наслаждаваме на вкусовете, защото нямаме време да приготвим храната така, както помним, че са я приготвяли майките и бабите ни. Заместихме „ястията” с предястия и сандвичи, направени в микровълновата печка. Забравихме това, което е събирало хората около масата и което днес изглежда като чревоугодничество – домашно приготвения обяд или вечеря, гарниран с приятни разговори. Който се оказва, че е бил и здравословен. Да се върнем назад и да си спомним с какво се ядеше патладжана? Към доматите не добавяхме ли босилек или щипка захар за разкош и вино към месото за опиянение от аромата?
Книгата със записаните на ръка стари рецепти не е демоде, там са описани кой продукт с кой се съчетава, имаме наръчник за правилно съотношение на мазнини, въглехидрати и белтъчини. На всичко отгоре с много подправки и вкус, от който „да си оближеш пръстите“.
Културата на хранене, изградена при различните народи чрез националните кухни, е съчетание от правилно хранене, честота на храненето и начин на комбиниране на ястията с подходящи напитки. Не случайно в Италия ястията се приемат с вино, включително на обяд. За нашите ширини силната ракия е подходяща за малко по-тежката ни национална кухня. Това разбира се, не трябва да ни служи като оправдание за прекаляване. Именно затова говорим за „култура на хранене“, която включва съчетаването на вкусове и хранителни вещества, но е и част от една цялостна култура на живот. Тя показва отношението ни към самите себе си, както и към близките ни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар