вторник, 6 ноември 2012 г.

Денят на независимостта: след като достигнахме I място в Европа по брой пушачи, е време да се освободим от вредния навик


Тази година 15 ноември е Международния ден без тютюнопушене

 

 

Международният ден без тютюнопушене се обявява всеки трети четвъртък от месец ноевмри. Тази година той се провежда под надслов: Ако не аз – кой, ако не сега – кога?”
Всяка страна отбелязва датата по различен начин, като общото е насърчаване на отказването от цигарите и запознаване на населението с вредата от тютюнопушенето. Това е световен проблем, като според последните проучвания около един милиард мъже и 250 милиона жени в Света пушат.
В Европейския съюз броя на пушачите достига 29%, като най-големият процент е в Югоизточна Европа. Според някои проучвания, България с 42% е на първо място по брой пушачи сред населението. На 2ро място се нарежда Гърция, където след увеличение на цената на цигарите процента е паднал до 39. Непосредствено след нея са Латвия, Румъния, Унгария. До месец май тази година, по официални данни, пушачите у нас са 39%, което ни поставяше на 2ро място в Европа. Няма значение кое от първите две места заемаме, данните са повече от тревожни! Шокиращо е, че повече от половината българи на възраст под 14 години вече са изпушили първата си цигара. По данни на Европейски проект за изследване на училището през 2011г., цитирани от министър Атанасова, 64% от 16-годишните ученици са пушили поне една цигара през живота си. Момичетата (45%) пушат повече от момчетата (32.7%) и се нареждат на 2 място сред връстниците си в Европа. Учениците у нас са на 4-о място по тютюнопушене сред 36 европейските страни.
Най-активни са пушачите на възраст между 25 и 45 години, като броят им нараства. Увеличава се и процента жени-пушачи, включително и бременни. Според данните 32% от жените и 46% от мъжете в България са редовни пушачи.
От Министерство на здравеопазването смятат, че увеличението на цените на цигарите през следващата година значително ще намали броя на подрастващите пушачи. Тепърва ще даде отражение и въведената пълна забрана за пушене на обществени места, както и все по-често налаганите глоби. Вредният навик „бърка” в
джоба по много ралзични начини. Истината е, че спирането на цигарите едва ли ще доведе до значителни спестявания. Статистически обаче, освобождаването от вредния навик осигурява от 3 до 6 години по-дълъг живот и подобряване на качеството на живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар