четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Непреодолим враг ли е ТЮТЮНОПУШЕНЕТО?

Доротея Набоко, доктор по фармация

Първата цигара може и да е последна, но може да ни въведе в затворения кръг на тютюнопушач с дълъг стаж. За някои хора, отказването от цигарите е въпрос на решение, за други труден и дълъг път на спиране и връщане отново към цигарите. Каква е причината за трудността при спирането на цигарите и дали е толкова непреодолим пътят към тяхното отказване?


Когато не можете без първата цигара, веднага след събуждането, вече сте влезли в омагьосания кръг на тютюнопушенето. С тази цигара, чрез която тялото ви въвежда първата за деня доза никотин, се стартира последващата нужда от още и още никотин за поддържане на неговите нива в кръвта. Вие вече сте зависим от цигарите. Но до тук се стига постепенно. Колкото по-продължителен е стажът ви на пушач, толкова по-навътре влизате в зависимостта от цигарите, губите контрол и воля за тяхното отказване. Тук няма значение колко силни или слаби цигари пушите, вие ще развиете зависимост.
Какво ни кара да привикнем към цигарите
Съществуват два вида зависимости – физическа и психическа. Психическата зависимост може да се преодолее с подходяща терапия с помощта на психолог. Физическата зависимост е въпрос на процеси, които се извършват в нашето тяло на ниво молекули и рецептори и често за нейното преодоляване е необходимо трайно лечение с медикаменти. Психическата зависимост е водена от желанието или нуждата за цялостност, щастие, покой, но с помощта на външни средства/обекти. Тя постепено се превръща в патологична привързаност и вяра към обекта, който я провокира, изграждайки стабилни взаимоотношения, а също и своего рода ритуал в ежедневието. (Nakken, C.). „Физическата зависимост е хронична, прогресираща, потенциално фатално биогенетично и психологично обусловено заболяване, проявяващо се със загуба на контрол, промяна в личността и настроението със социално значими последици.”(Christen, AG; Christen, JA; 1989).
Никотиновата зависимост се поставя сред социалнозначимите незаразни заболяванията от Световната здравна организация.
Когато никотинът постъпи в организма ни, той се свързва с никотиновите рецептори. Така организмът ни не чувства липсата на никотин и ефектите от него се усещат от цялото тяло до момента, в който тези рецептори престанат да бъдат насищани. Тогава пушачът търси следващата цигара. Това се случва, когато нивото на никотин в кръвта спадне. Ставаме напрегнати и раздразнителни в търсенето на ново „равновесие“. Този момент се нарича синдром на отнемане или абстиненция, характерни за зависимостта. Така биваме въвлечени в омагосаният кръг на тютюнопушенето. Цигарата, като източник на никотин, се свързва с този баланс и източник на удоволствие. Постепено ритуалът да вземеш цигара в ръка придобива двойнствен смисъл, обвързан в психическа и физическа зависимост.
Запитвали ли сте се какво става с Вас, когато пушите?
Science World (Nov 15, 1996) ви дава този отговор.
ЦИРКУЛАЦИЯ
При пушене никотинът стеснява кръвоносните съдове и нарушава циркулацията на кръвта.
КРЪВ
Въглеродният монооксид в цигарения дим измества до 12 % от кислорода, пренасян от червените кръвни телца. До различните части на тялото достига по-малко кислород, което води до намалена физическа активност.
ФЕРТИЛИТЕТ
Пушенето намалява фертилитета, както при мъже, така и при жени. При мъжете пушачи броя на сперматозоидите намалява и дори могат да стигнат до импотентност. При бременните жени пушачки съществува риск от аборт, преждевременно раждане и различни аномалии у новороденото.
ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА
Пушенето нарушава развитието на белия дроб при юношите и намалява тяхната дихателна способност, като особено вреден е катрана в цигарения дим. Цигареният дим е главният виновник за рак или емфизем на белия дроб.
СЪРЦЕ
Пушенето кара сърцето да работи по-трудно, за да изпомпва от 10 до 25 пъти повече кръв за минута. До сърцето, достига по-малко количество кислород, което може да доведе до различни болести. Пушенето повишава кръвното налягане в кръвта с 10 до 15 %, увеличавайки риска от инфаркт или инсулт.
КОЖА
Пушенето уврежда еластина, еластичните нишки, които поддържат кожата гладка и без бръчки. Никотинът в цигарения дим стеснява кръвоносните съдове близо до повърхността на кожата. По този начин по-малко кислород и влага стигат до лицевите клетки и тъкани. Резултат: ранни бръчки, особено при жените.
ОЧИ
Пушенето може да доведе до слепота. Според изследванията, пушачите имат два пъти по-голяма склонност да развият макулна дегенерация или друго увреждане в резултат на намален приток на кръв в ретината.
ЗЪБИ
Зъбите на пушачите са жълти от катрана в цигарения дим. Пушенето уврежда венците, което води до ранна пародонтоза и последваща загуба на зъби.
МОЗЪК
Защо пушачите продължават да посягат към цигарите, даже когато знаят, че пушенето е вредно? Защото никотинът активира мезолимбичната система – тази част от мозъка, която произвежда хормоните на удоволствието, които ни карат да се „чувстваме добре”.
СТОМАХ
Пушенето на цигари стимулира производството на стомашни сокове, което може да доведе до гастрит и язва.
Тютюнопушенето е един от предотвратимите рискови фактори за смъртност от сърдечно-съдови, белодробни, онкологични и др. заболявания. Дали ще решите да откажете цигарите или не, е въпрос на личен избор.
На колкото по-ранен етап вземете решение за отказ, толкова по-лесно ще преодолеете зависимостта и толкова по-рано ще се насладите на „последиците”.
Никотиновата зависимост е най-честата причината за трудността при спирането на цигарите, но и за нейното преодоляване си има решение. Съществуващата широка гама от продукти за лечение на никотинова зависимост и изборът на адекватно средство в помощ при отказването на цигари ни дават специалистите - лекари и психолози.
Запомнете: Няма невъзможни неща! Не се отчайвайте дори, ако не успеете. Почти никой не е успял от първия път. Не се отказвайте. Мислете позитивно, опитвайте отново, докато не постигнете желания резултат. И помнете, че никога не сте сами и винаги може да потърсите помощ от близък, приятел или специалист. Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар